سابقه و هدف: سطح پراکندگی و بزرگی صندوقهای انباشت ریسک نگرانی اصلی در حوزه تأمین مالی سلامت و مانع مهمی در دستیابی به پوشش همگانی سلامت است. هدف این مطالعه بررسی انواع رویکردهای انباشت ریسک و تأثیر آنها بر اهداف پوشش همگانی سلامت است.
مواد و روشها: مستندات مرتبط با موضوع شامل گزارشهای رسمی منتشرشده، مقالات، کتابها، اسلایدها و جستوجو در پایگاههای دادهای داخلی و خارجی و برخی وبسایت ها ازجمله بانک جهانی و سازمان جهانی بهداشت بود. مستندات لازم از سایتهای مربوطه با کلید واژه های بیمه سلامت، بیمه اجتماعی سلامت، پوشش همگانی، انباشت منابع، پراکندگی در انباشت منابع، بیمه واحد و متعدد بررسی و مطالعه شد.
یافته ها: مدلهای متفاوت تأمین مالی بهکار گرفته شده در کشورهای مختلف با توجه پیشینه تاریخی، سیاسی و اقتصادی آنها، شکلهای مختلفی از انباشت منابع با سطوح مختلف پراکندگی را به وجود آورده است. مدلهای مختلف پراکندگی در منابع تأثیرات متفاوتی بر ابعاد مکعب پوشش همگانی سلامت و حرکت به سوی آن، عدالت در تأمین مالی، توزیع ریسک میان گروههای مختلف جمعیت، دسترسی به خدمات و درنهایت، دستیابی به اهداف پوشش همگانی یعنی محافظت مالی در برابر هزینههای درمانی خواهد داشت.نتیجه گیری: انواع پراکندگی در انباشت منابع، موانع متفاوتی را برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت ایجاد می کند که به نوبه خود لازم است سیاستهای متفاوتی در راستای رفع آنها در مسیر حرکت به سمت پوشش همگانی اتخاذ شود. نکته قابل توجه این است که در سیستم تأمین مالی پراکنده، در هر شرایطی باید کاهش پراکندگی و تقویت انباشت منابع به عنوان یک استراتژی برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت مورد توجه قرار گیرد.
bazyar M, Alipouri Sakha M. Types of fragmentations in health financing system and their effects on reaching universal health coverage objectives: a review article. Journal title 2023; 1 (1) :34-47 URL: http://jph.medilam.ac.ir/article-1-29-fa.html
بازیار محمد، علی پور سخا مینو. انواع پراکندگی در تامین مالی سلامت و تاثیر آن بر دست یابی به اهداف پوشش همگانی سلامت: مقاله مروری. عنوان نشریه. 1402; 1 (1) :34-47